poniedziałek, 12 stycznia 2015

Ulubione i zdrowe przekąski i produkty: A

Oto nowa seria wpisów na moim blogu: Ulubione i zdrowe przekąski i produkty :) Przechodząc przez (prawie cały) alfabet będę opisywała produkty/dania, które mi smakują, są zdrowe i pełne witamin i składników odżywczych i na pewno nikomu nie zaszkodzą. 
3... 2... 1... Zaczynamy!

A


 
Agrest - wspaniałe owoce o niepowtarzalnym smaku bogate w pektyny, żelazo oraz witaminy C, B1, PP oraz A. Można je jeść jako samodzielną przekąskę lub dodawać do owsianki. 

Arbuz - najbardziej soczysty owoc. Orzeźwiający i smaczny. W owocu tym znajdują się witaminy B1, B2, C, potas, fosfor, żelazo. Mimo, że ilość witamin i składników odżywczych nie jest wysoka to właściwie można go jeść w dużych ilościach ze względu na niewielką kaloryczność. 
Doskonale gasi pragnienie w upalne dni (zwłaszcza, gdy przed spożyciem trzymany był w lodówce). Doskonały jako samodzielna przekąska, ale również jako dodatek do koktajli :)


Awokado - dość tłusty owoc. Sam w sobie jak dla mnie jest niezjadliwy :). Ale sięgam po niego, gdy robię sałatkę lub pastę do kanapek. Avocado zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych (dobrego tłuszczu), witaminy z grupy B, witaminę K, C oraz E, a także magnez, wapń i fosfor. Jest to bardzo zdrowy owoc i warty uwagi.

A co dają nam witaminy i składniki odżywcze zawarte w opisanych wyżej produktach? (oto najważniejsze informacje)
Witamina A: 
Bierze udział w metabolizmie białek i hormonów. Wpływa na jakość widzenia oraz bierze udział w budowaniu odporności organizmu. Ma właściwości przeciwutleniające, więc chroni nas przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników oraz sprzyja zdolnościom regeneracyjnym komórek. 
Witamina B1:
Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, a ponadto sprzyja szybszemu gojeniu się ran.
Witamina B2:
Warunkuje prawidłowe procesy widzenia, jest niezbędna do wydzielania kortyzolu (hormon o właściwościach przeciwzapalnych), bierze udział w procesach utleniania i redukcji.
Witamina C:
Usuwa wolne rodniki, uszczelnia naczynia krwionośne, jest konieczna do dobrego wchłaniania żelaza i wapnia w przewodzie pokarmowym. Odgrywa również szczególne znaczenie w metabolizmie lipidów.
Witamina E:
Uczestniczy w produkcji substancji o działaniu przeciwzakrzepowym, uszczelnia naczynia, ale również ma ogromy wpływ na kondycję skóry.
Witamina K:
Uszczelnia śródbłonki naczyń krwionośnych przez co stają się mocniejsze, uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. 
Potas:
Warunkuje prawidłowe działanie organizmu, normalizuje rytm pracy serca stabilizując tym samym ciśnienie krwi. Bierze udział w skurczach mięśni oraz w przewodzeniu impulsów nerwowych, jak również reguluje gospodarkę wodną organizmu.
Fosfor:
Buduje kości i zęby, DNA oraz RNA.
Żelazo:
Bierze udział w wytwarzaniu hemoglobiny i dostarczania tlenu do komórek ciała (nie zapominajmy o tym).
Magnez:
Buduje kości i zęby, poprawia trawienie, przeciwdziała tworzeniu kamieni w nerkach. Reguluje napięcie mięśni i wpływa na koncentrację.
Wapń:
Podstawowy budulec kości. Bierze udział w procesie skurczu mięśni, krzepnięciu krwi oraz przemiany materii.

Mam nadzieję, że nowy cykl przypadnie Wam do gustu.


5 komentarzy:

  1. Codziennie zjadam w sałatce połówkę awokado. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety mam z tym problem. Ale dostałam nowy przepis - wypróbuję i jak się okaże, że jest zjadliwy dam znać :)

      Usuń
  2. Arbuz to jedno z warzyw, ktore hwielbiam ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za zaproszenie. Będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń