Zapraszam na kolejny post z serii Ulubione i zdrowe przekąski i produkty. Dziś "na tapetę" bierzemy literę B.
B
Brokuły - roślina o kontrowersyjnym smarku. Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Jednak ze względu na ich wartości odżywcze warto je jeść. Mimo, iż nie jestem ich miłośniczką "przemycam" je w sałatkach. Zawierają sulforafan, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Brokuły są źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo,
fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2,
B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Brokuły jako warzywo są
też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto zawierają dużą ilość chromu :)
Banany - odżywczy owoc, który może zastąpić przekąskę. Zawiera sporo cukru, ale dzięki temu możemy nim zaspokoić nasze pragnienie na słodycze :) - takie małe oszustwo. Zawierają dużo potasu i sporo sodu, a ponadto fosfor, żelazo, wapń oraz magnez.
Buraki czerwone - idealne na czerwony barszcz. Bogate źródło składników odżywczych: wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz rubidu i cezu. Odgrywają duże znaczenie w profilaktyce antynowotworowej.
A co dają nam witaminy i składniki odżywcze zawarte w opisanych wyżej produktach? (oto najważniejsze informacje)
Witamina A:
Bierze
udział w metabolizmie białek i hormonów. Wpływa na jakość widzenia oraz
bierze udział w budowaniu odporności organizmu. Ma właściwości
przeciwutleniające, więc chroni nas przed niekorzystnym wpływem wolnych
rodników oraz sprzyja zdolnościom regeneracyjnym komórek.
Witamina B1:
Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, a ponadto sprzyja szybszemu gojeniu się ran.
Witamina B2:
Warunkuje
prawidłowe procesy widzenia, jest niezbędna do wydzielania kortyzolu
(hormon o właściwościach przeciwzapalnych), bierze udział w procesach
utleniania i redukcji.
Witamina C:
Usuwa
wolne rodniki, uszczelnia naczynia krwionośne, jest konieczna do
dobrego wchłaniania żelaza i wapnia w przewodzie pokarmowym. Odgrywa
również szczególne znaczenie w metabolizmie lipidów.
Witamina K:
Uszczelnia
śródbłonki naczyń krwionośnych przez co stają się mocniejsze,
uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej, wykazuje działanie
przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.
Potas:
Warunkuje
prawidłowe działanie organizmu, normalizuje rytm pracy serca
stabilizując tym samym ciśnienie krwi. Bierze udział w skurczach mięśni
oraz w przewodzeniu impulsów nerwowych, jak również reguluje gospodarkę
wodną organizmu.
Fosfor:
Buduje kości i zęby, DNA oraz RNA.
Żelazo:
Bierze udział w wytwarzaniu hemoglobiny i dostarczania tlenu do komórek ciała (nie zapominajmy o tym).
Magnez:
Buduje
kości i zęby, poprawia trawienie, przeciwdziała tworzeniu kamieni w
nerkach. Reguluje napięcie mięśni i wpływa na koncentrację.
Wapń:
Podstawowy budulec kości. Bierze udział w procesie skurczu mięśni, krzepnięciu krwi oraz przemiany materii.
Rubid:
Niektóre jego sole mają działanie stymulujące ośrodkowy układ nerwowy.
Kwas pantotenowy:
Niezbędny do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów. Przyspiesza gojenie ran, warunkuje prawidłowy przebieg procesu uwalniania energii, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i pokarmowy. Bierze udział w wytwarzaniu tłuszczów, cholesterolu, hormonów i przekaźników nerwowych, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów.
Kwas foliowy:
Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek. Wpływa pozytywnie na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział. Usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze. Chroni organizm przed nowotworami.
Długo szukałam moich "ulubieńców jedzeniowych" na literę B i miałam z tym niemały problem :)
A jakie są Wasze ulubione "B"przekąski ;)
Ja uwielbiam sok z buraków
OdpowiedzUsuńZa sokiem z samych buraków nie przepadam, ale jeśli buraki są tylko jednym z kilku składników soku to taki miks wypijam z uśmiechem na ustach :)
UsuńA ja uwielbiam gotowane buraczki :D
UsuńGotowane buraczki są fajnym dodatkiem do sałatek :D
UsuńOj, widzę dawniej znienawidzone przeze mnie brokuły - teraz wprost przeciwnie, uwielbiam je! Banany w owsiance to niebo, a bez czerwonego barszczu nie ma zimy :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% z Twoją wypowiedzią :)
UsuńBrokuły gotowane przepyszne tak jak i zresztą kalafior, a banany to jest obowiązkowy element mojej diety.
UsuńJeśli chodzi o kalafior to, jak dla mnie, jest OK, ale nie mogę powiedzieć, że za nim przepadam.
UsuńWszystkie te produkty uwielbiam.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam brokuly.
OdpowiedzUsuńBędę dziś przygotowywała sałatkę z brokułami :)
UsuńWszystkie produkty uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń