wtorek, 6 sierpnia 2013

Kicia gotuje: Kurczakowe "leczo"

Upały sprawiły, że nie mam za bardzo ochoty na jedzenie. I nie chodzi tutaj o aspekt spożywania, ale o gotowanie. Przeszukałam więc lodówkę i postanowiłam zrobić szybki, jednogarnkowy obiad.

W lodówce znalazłam:
- pierś kurczaka
- pieczarki
- paprykę czerwoną
- Ajwar (taka pasta z bakłażana i papryki i czegoś tam jeszcze)
- ostrą pastę paprykową (MEGA OSTRĄ!!!)
A poza lodówką:
- czosnek
- oliwę
- pomidory
A wśród przypraw:
- paprykę słodką
- sól
- pieprz
- sos sojowy :)

A przygotowanie jest bardzo proste:
Kurczaka kroimy w "kostkę" (nie może być zbyt drobna), wrzucamy na talerz dodajemy sos sojowy (ok 1 łyżka), sól, pieprz oraz słodką paprykę do smaku i zostawiamy na jakiś czas w lodówce, chociaż ten krok można pominąć.
W garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy (zależy od preferencji osobniczych). Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany drobno czosnek, a po chwili dodajemy kurczaka. Kurczak nie musi się "zesmażyć", a jedynie lekko podsmażyć (tylko "zeszklić" - złapać złotawy kolor :D). Następnie podlewamy wodą (ok. pół szklanki) i wrzucamy wcześniej pokrojone pieczarki (u mnie 5 sztuk).
W tym czasie kroimy w paski pół sporej papryki czerwonej i kiedy już pokroimy wrzucamy do gara :)
Teraz najtrudniejsza i najbardziej pracochłonna część: obieramy ze skóry pomidory (u mnie 2 spore) i kroimy a następnie wrzucamy do gara. Ja do tej potrawy wrzucałam pomidorki z pestkami, ale można oczywiście wykorzystać sam miąższ, tylko wówczas trzeba będzie dodać jednego pomidora ekstra. 
Następnie dodajemy szczyptę soli, pieprz, Ajwar i odrobinę ostrej pasty paprykowej. Gotujemy +/- 30 minut (trzeba próbować).
Podajemy z ryżem 





Tak wygląda efekt końcowy.

Smacznego!!!  


P.S. Dziś miałam "podwójny" trening: rano 10 minut ABS (oczywiście "z płyty") a wieczorem bieganie... Chyba jutro się nie ruszę ;)

4 komentarze:

  1. mmm pyszne musiało być te kurczakowe leczo :) ja wgl leczo uelbiam szczególnie włąśnie z ryżem :) mmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkiem smaczne, ale przez dodatek pasty paprykowej bardzo ostre ;)

      Usuń
  2. Gotowałam i jadłam dzisiaj właśnie leczo z kurczakiem :D mniami :)

    OdpowiedzUsuń