piątek, 24 lutego 2012

Szybki obiad - pieczona pierś

Dziś znowu seria "Kicia gotuje", a w niej "Pieczona pierś z kurczaka z ryżem i warzywami"

Szybki i prosty w przygotowaniu obiad.
Składniki:
- piersi z kurczaka (wg uznania, ja dla 2 osób wybieram zawsze 2 średnie, albo 1 naprawdę dużą - oczywiście "pojedyncze" te piersi)
- przyprawy (znowu wg uznania, u mnie: sól, papryka słodka, posypka pieczysta (kupiona tu ), trochę "kurczaka złocistego" Kamisu no i na co mam jeszcze ochotę)
- ryż
- warzywa.
Piersi lekko rozbijamy i przyprawiamy (wg uznania)


Zawijamy w folię aluminiową (oczywiście matową stroną do zewnątrz - jak ja to mówię "brzydkim do góry") szczelnie, tak by mięso się nie wysuszyło.


I "siup" do piekarnika: 180 stopni na ok 30-35 minut (niektórzy pieką krócej, ale ja wolę mieć pewność, że mięso się upiecze, a ten czas daje nam upieczone i soczyste mięsko).

W tym czasie gotujemy ryż i warzywa, jakie lubimy. Ja wczoraj miałam takie:



Gotowy obiad prezentuje się tak (trochę niewyraźne - ręka mi drgnęła ;-)):


Dodam tylko, że ja nie przepadam za sosami, więc taki "suchy" ryż nie przeszkadza mi wcale. Dla tych, którzy nie są w stanie zjeść ryżu w takiej formie proponuję wykorzystanie "sosu", który powstaje podczas pieczenia mięsa.

I jak Wam się podoba taki obiad?
Jak same widzicie Mary ma rację pisząc, że "na gotowanie też nie mam czasu" to tylko głupia wymówka, bo ten obiad zrobiłam dosłownie w 40 minut i "stać nad garami" nie musiałam :-)
Spróbujecie?

XOXO
Kicia


2 komentarze:

  1. też nie lubie stać nad "garami", moze bardziej bede lubiec jak bede na swoim mieszkaniu a nie na wyjmowanym i dzielonym z innymi ludzmi.
    ja też soki z miesa wykorzystuje jako sos!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też nie mieszkamy sami ;-), ale u mnie nie ma problemu z przesiadywaniem w kuchni :-)
      Gorzej jest z przechowywaniem różnych rzeczy ;-) bo ciężko jest się zmieścić we dwoje na ograniczonej powierzchni :-)

      Usuń