czwartek, 23 lutego 2012

Pyszna kapusta :-)

Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio bardzo polubiłam smak kapusty - mogłabym ją jeść codziennie. Taka biała kapusta smakuje mi nie tylko gotowana, ale również surowa :-)
Dziś z serii Kicia gotuje przedstawiam mój sposób na gotowaną kapustkę:

Składniki:
- 1 mała/średnia kapusta (moja ważyła ponad 1 kg)
- 1 mała cebula (lub 1/2 dużej)
- 1 duży pomidor
- koperek
- sól
- Vegeta (opcjonalnie)
- całkowicie opcjonalnie można dodać trochę jabłka (musi być kwaśne) lub odrobinę soku z cytryny - ja tego nie robię :-)

Przygotowanie i wykonanie banalnie proste:
Wszystkie składniki kroimy: kapustę na większe kawałki, cebulę i pomidora w kostkę, a koperek drobno :-)
 



 
Do garnka wrzucamy kapustę, wlewamy wodę (tak ok 4-5 cm) i zaczynamy gotować. Co jakiś czas mieszamy. Po ok 15 minutach solimy (opcjonalnie Vegetujemy ;-)).





Znowu czekamy jakieś 15 minut i dodajemy cebulkę i dalej gotujemy sobie "na wolnym" ogniu.
Jak kapusta zaczyna robić się miękka dorzucamy pomidorka (pomidora można dodać razem z cebulą, ale ja lubię go widzieć na talerzu, więc dodaję pod koniec gotowania, żeby się całkowicie nie rozpadł). Dodajemy koperek, jeszcze chwilę gotujemy, aż kapucha będzie miękka i gotowe :-)



Do tego jakieś pieczone mięso, ryż (albo ziemniaki) i mamy gotowy obiad. Kapustę oczywiście można dosalać i dodawać inne przyprawy, ale ja najbardziej lubię w takiej wersji. Można ją też odrobinę "zagęścić" dodając mąkę, ale ja nigdy tego nie robiłam i uważam, że taka jest superaśna :-)

Wypróbujecie? A może macie jakieś inne super przepisy na potrawy z kapusty?

XOXO
Kicia


3 komentarze:

  1. hmmm brzmi ciekawie, jak spróbuję to powiem czy mi smakowało!


    please wyłącz funkcję weryfikacji kodu do dodania komentarzu kliknij tu na blog dziewczyny, która dokładnie opisała jak się to robi

    obiecałam sobie, że bede do kazdej osoby z weryfikacja pisac, ja jak wylaczylam to nawet wiecej komentarzy u mnie zaczelo sie pojawiac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało. Osobiście uważam, że musi być tam dużo koperku (ale pewnie dlatego, że uwielbiam koper:-))

      Usuń
    2. ja tez lubie koper, wiec dodam go sporo!

      Usuń